Opt formaţiuni politice şi doi candidaţi independenţi s-au înscris în cursa pentru un loc de parlamentar pentru românii din străinătate.


Sursa: AGERPRES/(AS - editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Potrivit unor decizii ale Biroului electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL, Alianţa USR PLUS, Pro România, PSD, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor.

Totodată, au fost admise şi două candidaturi independente: Ştefan Voloşeniuc - care s-a înscris pentru Senat şi Radu Darius Constantin - pentru Camera Deputaţilor.

Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a fost 7 octombrie.

Până pe 11 octombrie, pot fi depuse contestaţii la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziilor de acceptare sau respingere a unor candidaturi, care vor fi soluţionate în termen de 48 de ore de la înregistrarea sesizării. Decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 48 de ore de la înregistrarea apelului împotriva hotărârii instanţei prin care a fost soluţionată contestaţia formulată împotriva deciziei biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, de admitere sau de respingere a candidaturii.

Cel mai târziu la data de 18 octombrie, se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie.

Alte sugestii

Lista candidaților PSD la parlamentare în Diaspora/ Care sunt criteriile de selecție
PNL a stabilit cine va candida pe lista pentru Diaspora la alegerile parlamentare.
A fost prelungit termenul de înscriere la votul prin corespondență pentru românii din Diaspora
Calendarul alegerilor parlamentare 2020
Situația înregistrărilor pe portalul www.votstrainatate.ro